Fester & lokaler

Att tänka på när du bokar lokal

När du planerar en fest så är ju en lokal eller en yta utomhus viktig och just vilken du bokar gör väldigt mycket för hur festen sen blir. Åk dit, kolla noga på lokalen, möbler som ingår i hyran, porslin, toaletter, diskmöjligheter med mera.


Storleken - Mycket viktigt att tänka på!
En lokal som är för liten skapar onödig irritation hos gästerna. Man brukar säga att för en fest med sittande servering så behöver varje gäst minst en kvadratmeter. 
Det är väldigt viktigt att alla kan resa sig för att hämta mer mat, ta lite luft, osv.              eller att serveringspersonalen kan komma fram mellan borden utan att gästerna            känner att dom behöver flytta på sig hela tiden. Be gärna att ni får komma till                lokalena och mäta och provställa ut borden. Vi har haft flera tillfällen där                        brudparet gjort fina presentationer av gästerna och bordsplaceringen i festhäftet          och när dom kommit för att duka så har det inte gått att duka som det var tänkt.            För att inte tala om alla fester när vår personal inte tagit sig fram mellan borden            utan vi har fått langa tallrikar och dryck via gästerna. Nöden har ju ingen lag men          helst vill vi ju att vår personal ska kunna göra sitt jobb på allra bästa sätt! :)

Ett annat tips är att se över om man vill ha olika ytor för olika aktiviteter, t ex om            man vill att borden ska kunna stå kvar även om man vill ha lite dans efter                      middagen, kanske utrymme för en bar med lite barhäng.

Det är dock nästan lika viktigt att man inte har för stor lokal. Om man har en stor          lokal för middagen, ett stort dansgolv, kanske bar i ett annat rum, ett partytält för          rökning utomhus och ett barnrum där ett gäng föräldrar kommer att spendera en          stor del av kvällen så kan det lätt bli så att det blir en väldigt ödslig känsla när alla
spritt ut sig på dom olika ställena. Så gott om utrymme att sitta men efter det så          kan det vara nog så bra att plocka bort lite av borden och skapa ett dansgolv där          istället.


Läget - Hur viktigt är det för er att det är centralt?
Hur ska gästerna transportera sig till festen? Behöver ni gångavstånd? Går det bussar till lokalen och vilka avgångstider finns det? Om nu tanken är att ni ska gå vidare och ut på lokal efter kalaset så är det ju bäst att hålla till så centralt som möjligt men om man vill att alla ska stanna så länge som möjligt på festen så kan det vara nog så bra att hålla till en bit från stan där det är lite krångligare att ta sig därifrån.

Disk och städ
Kolla kontraktet noga, vad förväntas av er och vad ingår i hyran. När ska disk och städ vara klart och när ska det besiktas. Vilken diskutrustning finns på plats och vilken städutrustning finns på plats, kolla att ni vet hur allt fungerar. Om ni så önskar så kan vi sköta både disk- och städ åt er! Kontakta oss för prisuppgift! Om ni hyr porslin från oss så ingår det att vi diskar det ni hyrt!

Utemiljö
Ska ni gifta er på plats, ha utomhus lekar? Ta en extra titt på utemiljön - kolla gärna in hur det ser ut när det är samma årstid som ni tänkt hålla festen. Om ni ska gifta er utomhus, försök gärna hitta en plats som känns lite inramad. Om det inte finns en naturlig inramning som gör att gästerna kan känna var de ska stå så kan man sätta ut enkla blomsterarrangemang, blomsterbåge eller något annat som gör att det blir en självklar indelning mellan brudpar och gäster. Tänk också på att om det är ett stort bröllop så kan det behövas en ljudanläggning om alla ska höra vad som sägs och då kan man ju behöva tillgång till el, alt. elverk.

Rökning
Finns det en yta med tak där man kan stå och röka eller kanske ta en liten paus? Annars kanske det finns en yta där man kan sätta upp ett partytält istället?

Barn
Har ni barn med på festen? Kanske är det bra om det finns ett rum där man kan ordna med lite pyssel, leksaker, filmvisning, fiskedamm mm

Belysning
Ljuset är viktigare än man tror men om lokalen känns mörk när ni åker och tittar på den, försök då föreställa er den med vita linnedukar, kandelabrar och dekorationer... Det kan få den dystraste lokalen att få lite skimmer... :)

Toaletterna
Finns det tillräcklig med toaletter för gästerna? En trevlig detalj kan vara att ställa in en liten korg på varje toalett med lite bra att ha grejer till gästerna, t ex. plåster, deo, tamponger, huvudvärkstabletter, resorb, ja listan kan göras lång...

Inredning och dekorationer
Det kan vara väldigt fint att hänga tyger och belysning i taket och på väggarna men kolla noga med lokalägaren vad som är ok när det gäller spikar och häftpistoler. Ett prisvärt tips om ni  vill klä in lokalen i vitt är att använda vit täckväv som man normalt använder i trädgårdslandet. Den är lite skir men billig så att man kan använda så många varv man vill.
  • Stolar - Om stolarna ser lite tråkiga ut så kan man man ju klä in dom eller hyra stolar av oss. Pris, se under menyer/priser på startsidan. Stolsöverdrag finns att hyra hos oss eller andra. Ett annat alternativ är att köpa billiga kuddfordral på t ex IKEA och trä över ryggstödet och kanske knyta ett fint band runt.
  • Levande ljus - kolla att det är ok med levande ljus i lokalen och passa samtidigt på att kolla in aktuella utrymningsvägar och utrymningsrutiner och glöm inte att upplysa gästerna om det också!
  • Bord - kolla in vilka storlekar det finns på borden. Man brukar räkna att man behöver 60 cm i bredd/gäst men då kan man ju sitta på båda sidorna så ett bord som är 180 cm rymmer då totalt 6 gäster om man inte också placerar några på kortsidorna. Om det bara finns runda bord så får man räkna med att de är mer skrymmande än långbord och att det då blir trängre för gäster och personal utifrån en lika stor yta.
  • Pris - det blir oftast dyrare ju närmare centrum man befinner sig men ni kan ofta hitta prisvärda alternativ runt Umeå bl a på www.bygdegardarna.se. Det kan också vara värt att kolla vad det kostar att bussa gästerna till och från en lokal som är lite billigare men ligger lite längre från stan.

Lokaler

Vi samarbetar med ett antal olika bygdegårdar och lokalägare i Umeå och västerbotten och har mycket bra koll på alla lokaler i Umeåregionen. Om du inte hittar vad du söker i listan nedan, kontakta oss, så kan vi komma med fler förslag!